top of page

Internationale belangstelling

Updated: Oct 5, 2023

Internationale belangstelling voor Bolswarder Titus Brandsma

In Nijmegen wordt vier dagen lang gesproken over het leven en de betekenis van Titus Brandsma (1881-1942). Zo’n internationaal congres over de Friese karmelietenpater is er nog nooit geweest.


Voor het Friesch Dagblad van 2 oktober 2023 schrijft Lodewijk Born een artikel over deze unieke bijeenkomst in de Radboud Universiteit, waar Brandsma ooit hoogleraar en rector was.


Heiligverklaring

Paus Franciscus verklaart hem op 15 mei 2022 heilig. In 1985 is de zaligverklaring al. Een zalige heeft betekenis voor een bepaalde regio, terwijl een heilige betekenis heeft voor de hele wereldkerk. Als je iemand eenmaal heilig verklaart, kan je dat niet meer terugdraaien, vandaar dat het veel tijd en onderzoek vraagt.

Het is niet verwonderlijk, dat er nu meer internationale aandacht voor Brandsma komt. Op het congres zal de pastoor van de St.- Clemenskerk (Nes, Ameland) een van de sprekers zijn. Hij belicht vooral de familiegeschiedenis. Brandsma is geboren in Bolsward en woonde er ook.


De krant toont foto’s van Nota met in het koor de drie aartsengelen in glas-in-loodramen en van het dubbelraam (zuidkant van de kerk) met Titus Brandsma tegenover de 'Dwaze Moeders'. ‘Bijna levensecht. Mensen kijken daar met bewondering naar, want die beeltenis is hoe Titus Brandsma echt was’, aldus de pastoor. Brandsma is een voorvechter van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, dat zie je in mijn ontwerp terug.

Titus Brandsma en de 'Dwaze moeders'
Titus Brandsma en de 'Dwaze moeders'

Detail van Titus Brandsma - Gabriëlle Westra
Detail van Titus Brandsma - portrettist Gabriëlle Westra

Ontwerper Randolph Algera voor de glas-in-loodramen van de aartsengelen.
Randolph Algera voor de glas-in-loodramen van de aartsengelen.

Wereldallure In 2013 brandt de monumentale St.-Clemenskerk bijna totaal af. Maar hij zal uit de as herrijzen. Al snel besluit men tot herbouw van de kerk, oorspronkelijk ontworpen door architect Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.

Randolph Algera krijgt de prestigieuze opdracht het hele interieur van de kerk opnieuw te ontwerpen en uit te voeren. 'Een bijzonder eervolle opdracht voor mij als kunstenaar'. Van vloer tot plafond, van wand tot wand, inclusief verlichting, meubilair en 32 glas-in-loodramen, 16 gezandstraalde ramen, alles is ontworpen door de beeldend kunstenaar. Bij de uitvoering werkt hij samen met beeldend kunstenaar Gabriëlle Westra. De verlichting en het meubilair is in samenwerking met het bureau van architect Cor Bouwstra, van wie hij alle vrijheid krijgt ze vorm te geven.

Kenners zijn van mening, dat Randolph Algera met deze opdracht moderne kerkgeschiedenis schrijft, die internationale aandacht verdient! https://www.randolphalgera.nl/kunst-decoratie/diversen/


Titus Brandsma, nu ook in Delft Op de expositie ‘Fr11slân door de ogen van Vermeer’ (t/m 29 okt. dagelijks te zien in het Vermeer Centrum Delft), hangt een schilderij over Bolsward, gemaakt door Randolph Algera. Ook daarin vind je het gebrandschilderde raam van Titus Brandsma terug.


In dit art- en community project zie je genomineerde buurten en bewoners uit de elf Friese steden in een innovatieve setting à la Vermeer, geschilderd door Randolph Algera (stadsgezichten) en Gabriëlle Westra (portretten). Friese Elfstedenkunst in het Vermeer Centrum Delft. In 2024 reist de tentoonstelling langs de Friese steden, te beginnen in Leeuwarden (het Fries Museum). Dan zijn ze vaak gecombineerd met lezingen en/of stadswandelingen. De schilderijen zijn trouwens te koop.


Titus Brandsma in het schilderij van Bolsward - Randolph Algera
Titus Brandsma in het schilderij van Bolsward - Randolph Algera

Ynternasjonale belangstelling foar Boalserter Titus Brandsma

Yn Nijmegen wurdt fjouwer dagen lang praat oer it libben en de betsjutting fan Titus Brandsma (1881-1942). Sa'n ynternasjonale konferinsje oer de Fryske Karmelyten pater hat noch nea plakfûn. Foar it Frysk Deiblêd fan 2 oktober 2023 skriuwt Lodewijk Born in artikel oer dizze unike gearkomste oan de Radboud Universiteit, dêr't Brandsma eartiids heechlearaar en rektor wie. Paus Franciscus ferklearret him op 15 maaie 2022 hillich. De sillichferklearring fûn al plak yn 1985. In sillichferklearring hat betsjutting foar in spesifike regio, wylst in hillige betsjutting hat foar de hiele wrâldtsjerke. Ast ienris hillich ferklearre bist, kin it net omkeard wurde, dat is de reden dat it in protte tiid en ûndersyk kostet. It is net sa frjemd dat Brandsma no mear ynternasjonaal omtinken krijt. De pastoar fan de Sint-Clemenstsjerke (Nes, It Amelân) is ien fan de sprekkers op de konferinsje. Hy beljochtet benammen famyljeskiednis. Brandsma is berne yn Boalsert en hat er ek wenne.

De krante lit foto's sjen fan Nota mei de trije aartsingelen yn brânskildere ruten yn it koar en fan it dûbele rút (súdkant fan de tsjerke) mei Titus Brandsma tsjinoer de 'Dwaze Memmen'. 'Hast libbensecht. Dêr sjogge minsken mei bewûndering nei, want dat byld is wat Titus Brandsma eins wie', seit de pastoar. Brandsma wie in foarfjochter fan frijheid fan mieningsutering en parsefrijheid, dat sjochst werom yn myn ûntwerp.


Wrâldalluere Yn 2013 baarnde de monumintale Sint-Clemenstsjerke suver folslein ôf. Mar hy sil oprize út 'e jiske. Al gau waard besletten om de tsjerke, oarspronklik ûntwurpen troch arsjitekt Pierre Cuypers, bekend fan it Ryksmuseum en it Sintraal Stasjon yn Amsterdam, wer op te bouwen. Randolph Algera kriget de prestisjeuze opdracht om it hiele ynterieur fan de tsjerke wer te ûntwerpen en út te fieren. 'In bysûnder earfolle opdracht foar my as keunstner'. Fan flier oant plafond, fan muorre oant muorre, ynklusyf ferljochting, meubels en 32 brânskildere finsters, 16 sânstraal finsters; alles is ûntwurpen en útfierd troch de keunstner. By de realisaasje wurket er gear mei byldzjend keunstner Gabriëlle Westra. De ferljochting en meubels binne makke yn gearwurking mei it kantoar fan arsjitekt Cor Bouwstra, dy't Algera de folsleine frijheid joech om se te ûntwerpen.


Kenners binne fan betinken dat Randolph Algera mei dizze opdracht moderne tsjerkeskiednis skriuwt, dy't ynternasjonale oandacht fertsjinnet! https://www.randolphalgera.nl/kunst-decoratie/diversen/ Titus Brandsma, no ek yn Delft Op de eksposysje 'Fr11slân troch de eagen fan Vermeer' (oant 29 oktober deistich te sjen yn it Vermeer Sintrum Delft) hinget in skilderij oer Boalsert, makke troch Randolph Algera. Dêr fynst ek it brânskildere rút fan Titus Brandsma yn werom.

Yn dit keunst- en mienskipsprojekt sjochst nominearre buerten en ynwenners út alve Fryske stêden yn in fernijende setting à la Vermeer, skildere troch Randolph Algera (stêdsgesichten) en Gabriëlle Westra (portretten). Fryske Alvestêdekeunst yn it Vermeer Sintrum Delft. Yn 2024 giet de tentoanstelling de Fryske stêden del, te begjinnen yn Ljouwert (it Frysk Museum). Faaks binne se dan tegearre mei lêzings en/of stêdskuiers. De skilderijen binne trouwens te keap. https://www.autrevue-events.com/portfolio


171 views

Recent Posts

See All
bottom of page