top of page

Fedde, een echte Liwwadder

Updated: Aug 28, 2023

Ontmoet Fedde ten Hoeve, het genomineerde model voor Leeuwarden voor het kunst- en mienskip project 'Fr11slân door de ogen van Vermeer'. Hoe zou Vermeer deze rasechte Liwwarder, dy ome segge mut teugen de Oldehove, in een schilderij zetten? Een uitdaging voor ons als kunstenaars. Je wilt Leeuwarden, het model èn de eigenheid van twee kunstenaars erin verwerken. Twee, want dit schilderij van de hoofdstad van Friesland gaan wij, Gabriëlle en Randolph, samen maken. Het wordt een stadsgezicht en een portret in één compositie.


Fedde bezig met radio maken
Fedde achter de knoppen

Even kennismaken. Fedde woont in de wijk Welgelegen, waar hoofdstraten en de vele dwarsstraten zijn genoemd naar het beroemdste bruidspaar van Friesland: Saskia en Rembrandt. Kleine huizen, die ca. 100 jaar geleden gebouwd zijn, met fraaie gevels en kleine tuintjes. Er heerst een relaxte sfeer, soms zelfs iets te relaxt 😉, auto’s passen niet door de smalle straten. Zijn kat heet Muis.

Fedde doet veel verschillende dingen. Zo helpt hij eens met koken op een Fries landgoed voor ministers, en zelfs een keer voor de toenmalige koningin. Met zijn kleine cateringcaravan zorgt hij voor de inwendige mens bij feesten en festivals. Voor de buurt zet hij een cursus ‘hapjes maken 2.0’ op. In zijn restaurant organiseert hij regelmatig, samen met z’n tweelingbroer, tentoonstellingen van bekende en minder bekende kunstenaars. ‘Ik mut se fansels wel moai fine, haha.’

Hij doet aan (tafel)tennis, voetbal, kaatsen, is jarenlang jeugdleider van een voetbalteam en helpt gehandicapten met sportwedstrijden. En stijldansen en salsa. Hij begeleidt menig beginnende danser. ‘Se hewwe altyd te min mannen’. Zijn grootste hobby is toch wel radio maken. Dat doet hij al twintig jaar in de studio van de lokale omroep. Af en toe is hij ook op de regionale of landelijke Holland FM zender te beluisteren.

Wat ik moai fyn an Liwwadden? De skeve Oldehove, Mata Hari en myn eigen buurtsje.

Zou zijn tweelingbroer Jan ook in het schilderij komen? Wordt vervolgd.


Moetsje Fedde ten Hoeve, it nominearre model foar Ljouwert foar it keunst- en mienskipprojekt ‘Fr11slân troch de eagen fan Vermeer’. Hoe soe Vermeer dizze suvere Liwwarder, dy ome segge mut teugen de Oldehove, yn in skilderij ôfbyldzje? In útdaging foar ús as keunstners. Do wolst Ljouwert, it model en de eigenheid fan twa keunstners deryn ferwurkje. Twa, want wy, Gabriëlle en Randolph, geane tegearre dit skilderij fan de haadstêd fan Fryslân meitsje. It wurdt in stedsbyld en in portret yn ien komposysje.

Fedde wennet yn de wyk Welgelegen, dêr't haadstrjitten en de protte dwersstrjitten ferneamd binne nei it bekendste breidspear fan Fryslân: Saskia en Rembrandt. Lytse huzen, sa'n 100 jier lyn boud, mei moaie gevels en lytse tunen. Der is in ûntspannen sfear, soms sels wat te ûntspannen 😉, auto's passe net troch de smelle strjitten. Syn kat hjit fan Mûs.

Fedde docht in protte ferskillende dingen. Sa hat er ris holpen mei it koken op in Frysk lângoed foar ministers, en ien kear sels foar de doetiidske keninginne. Mei syn lytse cateringcaravan soarget er foar de ynwindige minsk op feesten en festivals. Hy set foar de buert in kursus 'flaubyten meitsje 2.0' op. Tegearre mei syn twillingbroer organisearret er yn syn restaurant geregeld útstallings fan bekende en minder bekende keunstners. "Ik mut se fansels wel moai fine, haha."

Hy spilet (tafel)tennis, fuotbal, keatst, is al jierren jeugdlieder fan in fuotbalteam en helpt handikapten by sportwedstriden. En ballroom dûnsjen en salsa. Hy begeliedt in protte begjinnende dûnsers. 'Se hewwe altyd te min mannen'. Syn grutste hobby is radio meitsje. Dat docht er al tweintich jier yn de studio fan de pleatslike omrop. Sa no en dan is er ek te hearren op de regionale of lanlike Holland FM-stjoerder.

Wat ik moai fyn an Liwwadden? De skeve Oldehove, Mata Hari en myn eigen buurtsje. Soe syn twalingbroer Jan ek op it skildery komme?

Tenei mear.

109 views

Recent Posts

See All
bottom of page